Μετά την προαναγγελία του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, για επιδότηση στους λογαριασμούς ηλεκτρικού ρεύματος τον Αύγουστο, εξαιτίας της εκτόξευσης των τιμών, ο υπουργός Ενέργειας Θεόδωρος Σκυλακάκης εξειδικεύει σήμερα (17.7.2024) τα μέτρα που θα ληφθούν.
Η επιδότηση στους λογαριασμούς ηλεκτρικού ρεύματος θα χρηματοδοτηθεί μέσω εκτάκτου φόρου στα υπερκέρδη που θα έχουν οι παραγωγοί ηλεκτρικής ενέργειας από φυσικό αέριο τον Ιούλιο και τον Αύγουστο.
Ωστόσο, όπως σημειώνεται στο newsit, το ποσοστό της εισφοράς και το ποσό της επιδότησης θα ανακοινωθεί στα τέλη του τρέχοντος μηνός.
Τα νέα μέτρα για τους λογαριασμούς ρεύματος
- Έκτακτη επαναφορά του τέλους στην ηλεκτροπαραγωγή με χρήση φυσικού αερίου για τουλάχιστον 2 μήνες, Ιούλιο και Αύγουστο. Το ακριβές ύψος θα ανακοινωθεί, όταν μετρηθεί το φαινόμενο, δήλωσε ο κ. Σκυλακάκης.
- Επιδότηση των νοικοκυριών, η οποία θα αφορά τον Αύγουστο του 2024. Το ακριβές ποσό θα ανακοινωθεί τέλος Ιουλίου – αρχές Αυγούστου.
- Ενσωμάτωση νέας κοινοτικής οδηγίας και πρόσθετη ρύθμιση για επιβολή μηχανισμού παρέμβασης για στρεβλώσεις που έχουν ενδημικά χαρακτηριστικά. Θα αρχίσουμε μία κουβέντα με την Κομισιόν για τις ενδημικές αδυναμίες, μπορεί να κρατάνε 20 μέρες αλλά συμβαίνουν κάθε χρόνο. Ο κος Σκυλακάκης ανέφερε πως πρόκειται για οδηγία, όχι κανονισμός και άρα έχει ελευθερία στην εφαρμογή.
Η έκτακτη εισφορά επί της ποσότητας του φυσικού αερίου ανά θερμική μεγαβατώρα θα αφορά κάθε παραγωγό και θα υπολογίζεται από τον ΔΕΣΦΑ, δήλωσε η Αλεξάνδρα Σδούκου, υφυπουργός Ενέργειας.
Μέσω του ποσού που θα συγκεντρωθεί θα γίνει η επιδότηση για τον Αύγουστο (για όλες τις κατοικίες) για τους καταναλωτές με κυμαινόμενα τιμολόγια, πράσινα και κίτρινα.
Το όριο κατανάλωσης για οικιακούς καταναλωτές θα είναι οι πρώτες 500 κιλοβατώρες και μετά η χρέωση θα “τρέχει” κανονικά. Οι ανακοινώσεις για την περίμετρο των δικαιούχων και την επιδότηση σε ευρώ / μεγαβατώρα θα γίνει μετά την ανακοίνωση των ειδικών τιμών των πράσινων τις πρώτες μέρες Αυγούστου.
Η επιδότηση θα είναι οριζόντια, αλλά θα είναι μεγαλύτερη για όσους έχουν κοινωνικά τιμολόγια, δήλωσε η ίδια.
Δεν θα επιστραφεί το Ειδικό Τέλος Μείωσης Εκπομπών Αερίων Ρύπων
Ο κος Σκυλακάκης, επίσης, ενημέρωσε πως δεν θα υπάρξει καμία αναδρομική επιστροφή του Ειδικού Τέλους Μείωσης Εκπομπών Αέριων Ρύπων (δηλαδή το ΕΤΜΕΑΡ) εις βάρος των μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων, καθώς δεν έχουν ευθύνη για την μη εφαρμογή του μέτρου.
Παράγοντες που καθορίζουν τις τιμές
Σύμφωνα με τον κ. Σκυλακάκη οι παράγοντες που καθορίζουν τις τιμές είναι οι εξής:
- Τιμές των ρύπων. Ήταν στα 19 ευρώ το 2019 και 68 ευρώ σήμερα.
- Τιμές φυσικού αερίου πανευρωπαϊκού. Το 2019 ήταν 17 ευρώ και σήμερα 33 ευρώ.
- Διακυμάνσεις καιρού. Σε περιόδους καύσωνα, μειώνεται η απόδοση των φωτοβολταϊκών, σημείωσε ο υπουργός. Το ίδιο συμβαίνει με τον άνυδρο χειμώνα, που σημαίνει πως δεν έχουμε αρκετά νερά.
- Διασυνδέσεις. Εμείς επιδιώκουμε μεγαλύτερες διασυνδέσεις, σημείωσε ο κ. Σκυλακάκης. Αυτό, όμως, σημαίνει ότι υπάρχουν περιόδοι που ανεβαίνει η ζήτηση στο εξωτερικό και έτσι ανεβαίνουν οι τιμές.
Αυτά τα οποία έχει κάνει η κυβέρνηση είναι τα εξής:
- Μεταρρύθμιση των χρωματιστών τιμολογίων
- Έκτακτη ενίσχυση των ενεργειακά ευάλωτων για ηλεκτρικό ρεύμα
- Θέσπιση τιμολογίου ΓΑΙΑ για αγρότες. “Αυτή τη στιγμή συμφέρει τους αγρότες να μπουν στο ΓΑΙΑ χθες, μέχρι τις 31 Ιουλίου 2024”, δήλωσε ο κ. Σκυλακάκης. Τους εξασφαλίζει τιμές προ κρίσης, σημείωσε. Παράλληλα, μπορούν να κάνουν ρύθμιση 120 δόσεων για χρέη
- Αυστηρά μέτρα κατά των ρευματοκλοπών
- Μηνιαία καταμέτρηση
- Ολοκληρώθηκε η επιδότηση των ΑΠΕ
- Πρόγραμμα για κοινωνικά ευάλωτους
- Διαγωνισμοί για μπαταρίες
Μεσοσταθμικά μέχρι και Ιούλιο, για το 7μηνο του 2024, στα 130 ευρώ ανήλθαν οι τιμές, δηλαδή κάτω από τις τιμές επί επιδοτήσεων.
Γιατί εκτινάχθηκαν τον Ιούλιο οι τιμές της ενέργειας
Από την 11η Ιουλίου, ήλθε ένας συνδυασμός των εξής παραγόντων:
- Ένας αναμενόμενος καύσωνας διαρκείας στην Ελλάδα,
- Ένας μη αναμενόμενος καύσωνας από την Ουκρανία έως τα Βαλκάνια
- Μία αυξημένη ζήτηση από την Ουκρανία λόγω καταστροφών στις υποδομές από τους Ρωσίας
- Μία μη εκτόνωση ζήτηση από Ρουμανία και Ουγγαρία.
Οι διασυνδέσεις στις περιοχές της ανατολικής Ευρώπης είναι πιο αδύναμες από την Δυτική Ευρώπη, σημείωσε ο κ. Σκυλακάκης. Οι πανάκριβες τιμές στην Ουγγαρία κλπ κατεβαίνουν προς το νότο, και η διάρκεια αυτού του φαινομένου προβλέπεται πως θα διαρκέσει μερικές μέρες ακόμα και δεν θα συνεχιστεί τον Αύγουστο, τόνισε ο ίδιος.
Ο μηχανισμός πλαφόν στα έσοδα των παραγωγών έχει τελειώσει στις 30 Ιουνίου του 2024. Η νέα οδηγία προβλέπει έκτακτο μηχανισμό αλλά έχει όρους που δεν μπορούν να εφαρμοστούν, καθώς θέλει τρεις μήνες να διαρκέσει η κρίση, κατέληξε ο υπουργός.
*Φωτογραφία αρχείου