Την Παρασκευή 11 Οκτωβρίου 2024 στο Συμβούλιο της Επικρατείας θα συζητηθεί μια κρίσιμη υπόθεση που αφορά τις διατάξεις του Νέου Οικοδομικού Κανονισμού (ΝΟΚ), με στόχο να κριθεί η συνταγματικότητά τους.
Η συγκεκριμένη υπόθεση έχει προκαλέσει έντονες αντιδράσεις, καθώς από τον Άλιμο έως το Χολαργό έχουν ήδη κατασκευαστεί κτίρια που ξεπερνούν τον προβλεπόμενο συντελεστή δόμησης των περιοχών, εγείροντας ανησυχίες σχετικά με την επιβάρυνση του περιβάλλοντος και την αλλοίωση της φυσιογνωμίας των γειτονιών.
Όπως σημειώνεται στο Dnews, σύμφωνα με το ενημερωτικό σημείωμα του ΣτΕ, το Σύνταγμα επιβάλλει η χωροταξική και πολεοδομική διαμόρφωση της χώρας να γίνεται μετά από ορθολογικό σχεδιασμό, λαμβάνοντας υπόψη την ιδιαίτερη φυσιογνωμία κάθε περιοχής και χωρίς να επιδεινώνεται η ποιότητα ζωής των κατοίκων. Ωστόσο, οι διατάξεις του ΝΟΚ δίνουν κίνητρα για την αύξηση της δόμησης και του ύψους των κτιρίων, υπό την προϋπόθεση ότι οι νέες κατασκευές θα είναι περιβαλλοντικά φιλικές και θα προβλέπουν τη δημιουργία χώρων πρασίνου.
Η Ολομέλεια του ΣτΕ καλείται να αποφασίσει αν οι συγκεκριμένες διατάξεις, που επιτρέπουν την αύξηση του συντελεστή δόμησης κατά 10%, 15% ή 20% ανάλογα με τη μείωση του ποσοστού κάλυψης των οικοπέδων, είναι σύμφωνες με το Σύνταγμα. Παράλληλα, θα εξεταστεί η συνταγματικότητα της αύξησης του ύψους των κτιρίων κατά 1 μέτρο εάν χρησιμοποιούνται για θέσεις στάθμευσης ή φυτεμένα δώματα, καθώς και η δυνατότητα κατασκευής επιπλέον χώρων χωρίς να προσμετρώνται στο συντελεστή δόμησης.
Οι κατασκευές που ήδη έχουν ολοκληρωθεί σε περιοχές όπως ο Άλιμος και ο Χολαργός, υπερβαίνοντας τα όρια δόμησης, αποτελούν σημείο τριβής μεταξύ των κατοίκων και των κατασκευαστών. Οι κάτοικοι εκφράζουν φόβους για επιδείνωση των όρων διαβίωσης, καθώς τα μεγάλα κτίρια αυξάνουν την πυκνότητα του πληθυσμού και μειώνουν τους ελεύθερους χώρους, γεγονός που έρχεται σε αντίθεση με τις συνταγματικές επιταγές.
Επιπλέον, η Ολομέλεια θα εξετάσει αν πριν από τη θέσπιση των διατάξεων αυτών του ΝΟΚ έπρεπε να έχει προηγηθεί στρατηγική εκτίμηση των περιβαλλοντικών επιπτώσεων, όπως απαιτεί η ευρωπαϊκή Οδηγία 2001/42/ΕΚ. Η έλλειψη τέτοιων μελετών έχει επισημανθεί από περιβαλλοντικές οργανώσεις, που τονίζουν ότι η άναρχη αύξηση της δόμησης μπορεί να έχει σοβαρές συνέπειες στο οικοσύστημα των αστικών περιοχών και να επιβαρύνει την ποιότητα ζωής των κατοίκων.