Αν επιβεβαιωθεί η ακύρωση, χιλιάδες ιδιοκτήτες θα βρεθούν αντιμέτωποι με τον κίνδυνο κατεδάφισης των ακινήτων τους και την επιβολή υψηλών προστίμων για διατήρησή τους στην υφιστάμενη κατάσταση.
Η πιθανή αναδρομικότητα της ακύρωσης του Νέου Οικοδομικού Κανονισμού (ΝΟΚ) θα μπορούσε να προκαλέσει χάος στην αγορά ακινήτων, καθώς χιλιάδες ακίνητα που κατασκευάστηκαν από το 2012 και μετά ενδέχεται να χαρακτηριστούν αυθαίρετα. Η συζήτηση για την ισχύ ή ακύρωση του ΝΟΚ εξετάζεται στην Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας (ΣτΕ), γεγονός που έχει προκαλέσει έντονη ανησυχία σε ιδιοκτήτες, κατασκευαστές και επενδυτές.
Τα πρώτα δικαστικά βήματα για την αμφισβήτηση του ΝΟΚ έχουν ήδη οδηγήσει σε αποφάσεις που κηρύσσουν τον κανονισμό άκυρο, κάτι που δημιουργεί σοβαρά προβλήματα για όσους έχουν κατασκευάσει ή αγοράσει ακίνητα με βάση τις διατάξεις του. Αν επιβεβαιωθεί η ακύρωση, χιλιάδες ιδιοκτήτες θα βρεθούν αντιμέτωποι με τον κίνδυνο κατεδάφισης των ακινήτων τους και την επιβολή υψηλών προστίμων για διατήρησή τους στην υφιστάμενη κατάσταση.
Σύμφωνα με το Dnews, στην αγορά, ήδη παρατηρείται φόβος και διστακτικότητα, καθώς αγοραστές αποφεύγουν να επενδύσουν σε ακίνητα που ανεγέρθηκαν με βάση τον ΝΟΚ. Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα ξένων επενδυτών, οι οποίοι αφού ενημερώθηκαν από τις δημοτικές αρχές ότι το κτίριο που αγόρασαν θα μπορούσε να χαρακτηριστεί αυθαίρετο, απαίτησαν την επιστροφή του ποσού που είχαν καταβάλει, ύψους 1,8 εκατομμυρίων ευρώ.
Η κατάσταση αυτή έχει δημιουργήσει γενικευμένο αναβρασμό στην αγορά ακινήτων. Όσοι έχουν αγοράσει ακίνητα από τα σχέδια, φοβούμενοι ότι οι οικοδομές δεν θα ολοκληρωθούν, αρνούνται να πληρώσουν τις επόμενες δόσεις. Παράλληλα, τα εργολαβικά συμβόλαια μεταξύ κατασκευαστών και οικοπεδούχων βρίσκονται σε αβεβαιότητα, ενώ οι οικοδομικές άδειες που έχουν εκδοθεί παραμένουν «παγωμένες», με την αγορά να περιμένει να ξεκαθαρίσει η νομική κατάσταση.