Νέος πονοκέφαλος για την κυβέρνηση αποτελεί το θέμα της μείωσης των συντάξεων χηρείας που θα εξετάσει το ΣτΕ την επόμενη Δευτέρα 4 Νοεμβρίου 2024. Ειδικότερα εκδικάζεται – συζητείται- τη Δευτέρα 4/11/24 στο ΣτΕ η προσφυγή- αίτηση ακυρότητας, την οποία έχει καταθέσει ο Πανελλήνιος Σύλλογος Συνταξιούχων Τηλεπικοινωνιών – Ομίλου ΟΤΕ, η ΑΓΣΣΕ και άλλοι Σύλλογοι Συνταξιούχων κατά της εγκυκλίου του υφυπουργού Εργασίας Πάνου Τσακλόγλου.
Υπενθυμίζεται ότι, με την προσφυγή στο ΣτΕ ζητούν την ακύρωση της εγκυκλίου η οποία όμως δεν έχει εφαρμοστεί ως σήμερα. Ωστόσο προβλέπει την περικοπή του ποσού της εθνικής σύνταξης, από όλους τους συνταξιούχους χηρείας οι οποίοι λαμβάνουν και δική τους σύνταξη γήρατος μειώνοντας σημαντικά τις συντάξεις χηρείας.
Οι Σύλλογοι θα παραστούν στο ΣτΕ την Δευτέρα 4/11/24 για να απαιτήσουν την ακύρωση της εγκυκλίου και για να υπερασπιστούν τα βασικά και θεμελιώδη Ασφαλιστικά και Συνταξιοδοτικά δικαιώματα των μελών τους.
Η κυβέρνηση θα πάει πίσω τις μειώσεις των συντάξεων χηρείας
Να σημειωθεί ότι παράταση θα δοθεί στην αγωνία 60.000 δικαιούχων που λαμβάνουν συντάξεις χηρείας καθώς η κυβέρνηση θα πάει πίσω τις μειώσεις των συντάξεων χηρείας λόγω του ότι θα προκαλέσουν αντιδράσεις.
Βάσει του νόμου 4387/2016 -του γνωστού δηλαδή νόμου Κατρούγκαλου- έπρεπε να περικοπούν στο μισό οι συντάξεις χηρείας για όλους τους συνταξιούχους τόσο του ιδιωτικού όσο και του Δημοσίου τομέα. Όμως το 2019 «κουρεύτηκαν» μόνο αυτές του Δημοσίου και εκείνες του ΟΓΑ και δεν κόπηκαν του ιδιωτικού τομέα λόγω έλλειψης λογισμικού.
Αν και το θέμα απασχολεί την κυβέρνηση και σύμφωνα με πληροφορίες του Dnews το υπουργείο Εργασίας επεξεργάζεται σχετική ρύθμιση δεν φαίνεται η κυβέρνηση να θέλει να φέρει τη διάταξη μέσα στον χρόνο οπότε θα καθυστερήσει ακόμη η κατάθεση του.
Οι δικαιούχοι συντάξεων χηρείας μετά την τριετία σύμφωνα με τον νόμο θα χάνουν τη μισή παροχή σε περίπτωση ανάληψης εργασίας ή συνταξιοδότησης (από το 70% της σύνταξης του άμεσα ασφαλισμένου, στο 35%). Η εν λόγω περικοπή εφαρμόζεται ήδη στο Δημόσιο και ακόμη δεν έχει επεκταθεί στους συνταξιούχους του ιδιωτικού τομέα.
Πάντως νομικοί εκτιμούν ότι η κυβέρνηση θα κληθεί να καταθέσει τη ρύθμιση καθώς αν προσφύγουν οι δημόσιοι υπάλληλοι δικαστικά θα κληθεί να τους επιστρέψει αναδρομικά τα ποσά της παρακράτησης.
Θα πρέπει να επεκταθεί και στον ιδιωτικό τομέα η ρύθμιση που ισχύει για το Δημόσιο, σχετικά με την περικοπή της σύνταξης χηρείας στο μισό, στην περίπτωση απασχόλησης ή συνταξιοδότησης του δικαιούχου. Στην πράξη, οι αποδοχές θα περιορίζονται στο 35% της σύνταξης του θανόντος, καθώς η περικοπή του 50% που ορίζει ο νόμος αναφέρεται στο 70% της σύνταξης του άμεσα ασφαλισμένου, που λαμβάνει ο/η χήρος/α. Βάσει του αρχικού σχεδιασμού, η περικοπή θα πρέπει να επιβληθεί σε όλες τις συντάξεις χηρείας (ανδρών και γυναικών) που δόθηκαν πριν την 1η Οκτωβρίου 2020 και σήμερα ο δικαιούχος εργάζεται ή συνταξιοδοτείται.
Υπάρχει ο κίνδυνος να είναι δεκάδες χιλιάδες οι δικαιούχοι που θα τύχουν νέων περικοπών στις συντάξεις χηρείας που λαμβάνουν, ενώ θα κληθούν να επιστρέψουν και αναδρομικά ποσά προς τα Δημόσια Ταμεία, καθώς το μέτρο θα έπρεπε να είχε εφαρμοστεί από τον Οκτώβριο του 2020!
Σύμφωνα με πληροφορίες η αναδρομική ισχύ του νόμου εξετάζεται να εφαρμοστεί σε δόσεις με μία μικρή παρακράτηση κάθε μήνα ώστε να μην είναι επώδυνο για τους ασφαλισμένους.
Επίσης εξετάζεται ο δικαιούχος να επιλέγει την σύνταξη που θα περικοπεί κατά 50% μετά την πάροδο της τριετίας. Έτσι θα μπορεί να επιλέξει την μείωση της μικρότερης σύνταξης ενώ συζητείται το ενδεχόμενο η περικοπή να αφορά μόνο την εθνική σύνταξη (426,17 ευρώ) και όχι την αναλογική σύνταξη.