Λαμπεντούζα, 19 Μαρτίου 2025 – Μια ακόμη τραγωδία εκτυλίχθηκε στα νερά της Μεσογείου, καθώς νέο ναυάγιο με μετανάστες σημειώθηκε νότια της Λαμπεντούζα. Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, τουλάχιστον έξι άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους, ενώ δεκάδες άλλοι αγνοούνται.
Το χρονικό του ναυαγίου
Το πλοιάριο, το οποίο μετέφερε 56 μετανάστες, ξεκίνησε το ταξίδι του από το λιμάνι του Σφαξ, στην Τυνησία, το βράδυ της Κυριακής. Οι επιβαίνοντες, κυρίως από χώρες της υποσαχάριας Αφρικής, επιχείρησαν να διασχίσουν τη Μεσόγειο με προορισμό την Ιταλία. Ωστόσο, εξαιτίας των δυσμενών καιρικών συνθηκών, το σκάφος ανετράπη στα ανοιχτά της Λαμπεντούζα, οδηγώντας στην τραγωδία.
Η ιταλική ακτοφυλακή κατάφερε να διασώσει 10 άτομα, τα οποία μεταφέρθηκαν στο κέντρο υποδοχής μεταναστών της Λαμπεντούζα. Οι διασωθέντες, σε κατάσταση σοκ, ανέφεραν ότι στο πλεούμενο επέβαιναν και αρκετά γυναικόπαιδα, γεγονός που εγείρει φόβους για ακόμη περισσότερα θύματα.
Συνεχίζονται οι επιχειρήσεις έρευνας και διάσωσης
Οι αρχές συνεχίζουν τις επιχειρήσεις έρευνας με τη συμμετοχή σκαφών της ακτοφυλακής και εναέριων μέσων, όμως οι πιθανότητες εύρεσης επιζώντων μειώνονται όσο περνάει ο χρόνος. Στελέχη των σωστικών συνεργείων εκφράζουν ανησυχία πως ο αριθμός των θυμάτων θα αυξηθεί, καθώς η περιοχή όπου σημειώθηκε το ναυάγιο είναι γνωστή για τα ισχυρά θαλάσσια ρεύματα.
Ένα ακόμα τραγικό επεισόδιο στο μεταναστευτικό δράμα
Η Λαμπεντούζα παραμένει το βασικό σημείο εισόδου για τους μετανάστες που επιχειρούν το επικίνδυνο ταξίδι από τη Βόρεια Αφρική προς την Ευρώπη. Παρά τις επανειλημμένες προειδοποιήσεις διεθνών οργανισμών για την ανάγκη ασφαλών και νόμιμων διαδρομών μετανάστευσης, χιλιάδες άνθρωποι συνεχίζουν να διακινδυνεύουν τη ζωή τους σε επισφαλή σκάφη, εμπιστευόμενοι διακινητές που εκμεταλλεύονται την απόγνωσή τους.
Κλιμακούμενες πιέσεις προς την Ε.Ε.
Η νέα αυτή τραγωδία έρχεται να αναζωπυρώσει τις πιέσεις προς την Ευρωπαϊκή Ένωση και τις χώρες της Μεσογείου να αναλάβουν αποτελεσματικότερη δράση για τη διαχείριση του μεταναστευτικού. Ήδη ανθρωπιστικές οργανώσεις καταγγέλλουν την έλλειψη συντονισμένων επιχειρήσεων διάσωσης, ζητώντας άμεση παρέμβαση.
Το ερώτημα που τίθεται πλέον είναι αν η διεθνής κοινότητα θα μπορέσει να δώσει ουσιαστικές λύσεις ή αν οι τραγωδίες σαν κι αυτή θα συνεχίσουν να επαναλαμβάνονται στα νερά της Μεσογείου.