Πώς περιγράφει ο ανώτερος δικαστής την προσπάθεια προσέγγισής του από τον «εθνικό κοριό», που ζητούσε «συνδρομή» σε εκκρεμή υπόθεση περί νομιμοποίησης 160 στρ. κοντά στο νεκροταφείο Παπάγου – Η έμμεση πρόταση Μαυρίκη περί ανταλλάγματος που θεωρήθηκε επιλήψιμη, γιατί επικαλέστηκε την «εποχή» Θάνου
Ο 71χρονος Χρ. Μαυρίκης ήταν το πρόσωπο-κλειδί στο σκάνδαλο των παρακολουθήσεων το 1989 και τώρα αντιμετωπίζει την ποινή κάθειρξης από πέντε έως δέκα έτη και χρηματικό πρόστιμο από 30.000 έως 250.000 ευρώ, σύμφωνα με τον Ποινικό Κώδικα. Αξίζει να επισημανθεί ότι ο ίδιος είχε καταδικαστεί το 1997 για απόπειρα δωροδοκίας της σημερινής προέδρου του Αρείου Πάγου Ιωάννας Κλάπα.
Το «ΘΕΜΑ» παρουσιάζει όλη τη μηνυτήρια αναφορά του αρεοπαγίτη, στην οποία περιγράφει λεπτομερώς την προσπάθεια επικοινωνίας του Χρ. Μαυρίκη μαζί του:
«Σήμερα, 19.5.2025, περί ώρα 10.00, σε τηλεφωνική κλήση που έλαβα στη με αριθμό … τηλεφωνική σύνδεση, η οποία είναι εγκατεστημένη στο γραφείο μου στον Αρειο Πάγο, ανδρική φωνή που συστήθηκε ως Χρήστος Μαυρίκης ζήτησε να μου παραδώσει μια επιστολή για θέμα το οποίο τον απασχολούσε και το οποίο, όπως είπε, μου είχε αναφέρει στο παρελθόν προσδιορίζοντας ως χρόνο την “εποχή Θάνου” [σ.σ.: πρόκειται για την πρώην πρόεδρο του Αρείου Πάγου, Βασιλική Θάνου]. Του απάντησα ότι δεν μπορώ να παραλάβω επιστολή από ιδιώτες και ό,τι ήθελε μπορούσε να το αφήσει στη γραμματεία του δικαστηρίου.
Περί ώρα 11.15 και ενώ βρισκόμουν στο γραφείο μου μαζί με άλλους συναδέλφους, εμφανίστηκε ο εν λόγω άνδρας, ο οποίος αφού μου συστήθηκε με το παραπάνω όνομα, μου παρέδωσε ιδιοχείρως κλειστό φάκελο αλληλογραφίας που στην όψη του έλεγε “Υπ’ υπόψη κυρίου…” και στην επάνω αριστερή γωνία το όνομά του και τα στοιχεία της διεύθυνσής του. Μετά την παράδοση του φακέλου ο ανωτέρω αποχώρησε από το γραφείο».
Και συνεχίζει ο ανώτερος δικαστής:
«Ο συγκεκριμένος είναι πράγματι ο Χρήστος Μαυρίκης, ο εμπλακείς σε υπόθεση τηλεφωνικών υποκλοπών την περίοδο του 1993, η (χαρακτηριστική) φυσιογνωμία του οποίου μου ήταν γνωστή από την ειδησεογραφία της εποχής, αλλά και από επίσκεψή του στο γραφείο (σε χρόνο που δεν μπορώ να προσδιορίσω ακριβώς) την περίοδο 2016-2020.
Τότε είχε εμφανιστεί και είχε ζητήσει να με δει για κάποια υπόθεσή του, πλην όμως δεν τον είχα αφήσει να ολοκληρώσει το αίτημά του λέγοντάς του ότι δεν μπορώ να έρχομαι σε επικοινωνία με πολίτες για υποθέσεις τους και του είχα ζητήσει να αποχωρήσει, όπως και έγινε».
Για ποιον ενεργούσε
Ο Χρ. Μαυρίκης φέρεται ότι λειτουργούσε, μεταξύ των άλλων, ως εντολέας επιχειρηματία ο οποίος είχε και κατά το παρελθόν εμπλοκή με τη Δικαιοσύνη. Στο πλαίσιο αυτό, πήγε ο ίδιος στο γραφείο αρεοπαγίτη και του παρέδωσε χειρόγραφη επιστολή με υποσχέσεις…

Το πρόσωπο-κλειδί στο σκάνδαλο των παρακολουθήσεων του 1989 με την επιστολή ζητούσε ουσιαστικά από τον αρεοπαγίτη τη «συνδρομή» του προκειμένου να παρέμβει σε εκκρεμή υπόθεση, με την έμμεση πλην σαφή υπόσχεση ότι θα υπάρξει προμήθεια.
Η «εποχή Θάνου»
Μάλιστα, σε τηλεφωνική επικοινωνία που προηγήθηκε της επίσκεψής του στο δικαστικό μέγαρο της λεωφόρου Αλεξάνδρας, ο Χρ. Μαυρίκης δεν παρέλειψε να αναφέρει στον αρεοπαγίτη ότι θέλει να τον επισκεφτεί για μια υπόθεση από το παρελθόν, προσδιορίζοντας ως χρόνο την «εποχή Θάνου».
Από συναδέλφους του αρεοπαγίτη επισημαίνεται ότι δεν είναι τυχαία η αναφορά του Χρ. Μαυρίκη στο επώνυμο της κυρίας Βασιλικής Θάνου -και όπως αυτό μεταφράζεται- λόγω των θέσεων που κατείχε κατά το παρελθόν, ενώ παράλληλα προκαλούνται εύλογα ερωτήματα που χρήζουν απαντήσεων.
Είναι γνωστό ότι η κυρία Θάνου διετέλεσε πρόεδρος του Αρείου Πάγου, προϊσταμένη του Νομικού Γραφείου της Γενικής Γραμματείας του πρώην πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα, υπηρεσιακή πρωθυπουργός και πρόεδρος της Ενωσης Δικαστών και Εισαγγελέων.
«Ζήτησε τη συνδρομή μου»
Ειδική αναφορά κάνει ο αρεοπαγίτης στο πολύπλευρης ανάγνωσης περιεχόμενο της επιστολής που του άφησε ο Χρ. Μαυρίκης, λέγοντας:
«Οταν άνοιξα τον φάκελο, μετά την αποχώρησή του, διάβασα την επιστολή την οποία σας επισυνάπτω και διαπίστωσα ότι ο εν λόγω μου έθεσε ως αίτημα τη “συνδρομή” μου, “προκειμένου το Μονομελές Δικαστήριο Αθηνών να μη μας απορρίψει πάλι ως απαράδεκτη την αγωγή” και “μετά την απόφαση να βρεθεί ένας επενδυτής να την αγοράσει”».
Πέρα από αυτό, ο αποστολέας έκανε λόγο και για προμήθειες. Συγκεκριμένα, ο αρεοπαγίτης υπογραμμίζει στην αναφορά του ότι ο Χρ. Μαυρίκης τού έγραψε:
«“Αν όλα πάνε καλά, υπάρχει μια προμήθεια για μεσιτεία ύψους 1 εκατ. ευρώ για πώληση έως 25 εκατ. ευρώ”, φράση που, κατά τη γνώμη μου, παραπέμπει σε τέλεση παράνομης πράξης.
Επιπλέον, θεωρώ ότι ο τρόπος με τον οποίο συστήνεται στην επιστολή: “Ονομάζομαι Χρήστος Μαυρίκης, γνωστός από το ’93 για την υπόθεση υποκλοπών Μητσοτάκη – Παπανδρέου” έχει ιδιαίτερη σημασία, ενδεχομένως ταυτιζόμενη με τις κατηγορίες που τότε του είχαν αποδοθεί».
Η αναφορά αυτή παραδόθηκε από τον αρεοπαγίτη στην πρόεδρο του Αρείου Πάγου Ιωάννα Κλάπα για τις δικές της ενέργειες. Στη συνέχεια, ακολούθησε και δεύτερη, διευκρινιστική αυτή τη φορά, αναφορά του αρεοπαγίτη προς την κυρία Κλάπα.
Υποκλοπές μέσω ΚΑΦΑΟ
Το όνομά του και η χαρακτηριστική φυσιογνωμία του έγινε γνωστή πρώτη φορά το 1989 για τις παρακολουθήσεις των τηλεφώνων του Ανδρέα Παπανδρέου και πολλών άλλων πολιτικών προσώπων.

Ως υπάλληλος του ΟΤΕ, ήταν ο ίδιος που ομολόγησε στα ΜΜΕ ότι είχε παγιδεύσει το σταθερό τηλέφωνο του γραφείου του Ανδρέα Παπανδρέου κατ’ εντολήν του στρατηγού Νίκου Γρυλλάκη. Οι παρακολουθήσεις γίνονταν στα σταθερά τηλέφωνα (τότε δεν υπήρχαν κινητά τηλέφωνα) με την τοποθέτηση κοριών στα ΚΑΦΑΟ του ΟΤΕ.
Εξηγώντας τον τρόπο παγίδευσης των τηλεφώνων, αποκάλυψε ότι είχε τοποθετηθεί ένας μηχανισμός σε ΚΑΦΑΟ αρκετά κοντά στα γραφεία του ΠΑΣΟΚ που παγίδευε τις τηλεφωνικές συνομιλίες.
Μάλιστα δεν δίστασε τότε να παραχωρήσει συνέντευξη Τύπου, κατά την οποία ανέλυσε τον τρόπο με τον οποίο γίνονταν οι τηλεφωνικές παρακολουθήσεις, λέγοντας χαρακτηριστικά:
«Η παγίδευση γινόταν μέσα από ΚΑΦΑΟ αλλά και μέσα από διαμερίσματα που νοικιάζαμε τότε. Τραβάγαμε τη γραμμή παράλληλα στα διαμερίσματα και βάζαμε εκεί τα μαγνητόφωνα. Είχαμε νοικιάσει 4 έως 5 διαμερίσματα και είχαμε τα τηλέφωνα μόνιμα εκεί».
Ο Χρ. Μαυρίκης υποστήριξε ότι δρούσε κατ’ εντολή του Γρυλλάκη, στενού συνεργάτη του τότε πρωθυπουργού Κωνσταντίνου Μητσοτάκη. Ο Γρυλλάκης, ο οποίος απεβίωσε το 2017, ήταν υπεύθυνος ασφαλείας και πληροφοριών της Ν.Δ. από το 1986, οπότε αποστρατεύτηκε με τον βαθμό του αντιστράτηγου. Μετά την παραδοχή του «εθνικού κοριού» έγιναν εκτεταμένοι τεχνικοί έλεγχοι από ειδικά κλιμάκια για να επαληθευτούν τα λεγόμενά του.
Σύμφωνα με την έρευνα, διαπιστώθηκε ότι παρακολουθούνταν τα τηλέφωνα, πέραν του Ανδρέα Παπανδρέου, του Μιλτιάδη Εβερτ, του Γεωργίου Ράλλη, του Γεράσιμου Κουρή, των γραφείων του ΠΑΣΟΚ στη Χαριλάου Τρικούπη, του Αντώνη Λιβάνη, του Κυριάκου Γριβέα, αναπληρωτή διευθυντή του πολιτικού γραφείου του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη, και στελεχών του ΠΑΣΟΚ.
Το σχετικό πόρισμα των ελέγχων της επιτροπής το οποίο επιβεβαίωνε τις τηλεφωνικές παρακολουθήσεις συζητήθηκε στη Βουλή στις 16 Ιουνίου του 1994.
Για την υπόθεση των τηλεφωνικών υποκλοπών ο τότε υπάλληλος του ΟΤΕ Χρ. Μαυρίκης, το 1998, κρίθηκε ένοχος από το Πενταμελές Εφετείο Αθηνών για: 1) απόπειρα εκβίασης σε βαθμό κακουργήματος, 2) παραβίαση απορρήτου τηλεφωνικών συνδιαλέξεων, και 3) παράνομη βία. Καταδικάστηκε σε ποινή φυλάκισης πέντε ετών και οδηγήθηκε στις Φυλακές Κορυδαλλού.
Απόπειρα δωροδοκίας Κλάπα
Το αδίκημα της δωροδοκίας είναι προσφιλές στον Χρ. Μαυρίκη εδώ και χρόνια, καθώς το 1997 είχε καταδικαστεί για απόπειρα δωροδοκίας της σημερινής προέδρου του Αρείου Πάγου Ιωάννας Κλάπα, όταν εκείνη υπηρετούσε στην ανάκριση.
Η τότε υπόθεση αφορούσε λαθρεμπορία πετρελαίου και ο Χρ. Μαυρίκης είχε καταδικαστεί σε φυλάκιση 12 μηνών.
Απειλή με περίστροφο
Εκτός όμως από τις δωροδοκίες, ο Χρ. Μαυρίκης είχε συλληφθεί και πριν από τρία χρόνια: τον Αύγουστο του 2022 σε πρατήριο βενζίνης στο Πικέρμι διαπληκτίστηκε με πολίτη για την προτεραιότητα στη σειρά εφοδιασμού με βενζίνη, τον απείλησε, τον έβρισε και στο τέλος έβγαλε περίστροφο.
Ο πολίτης κάλεσε την Αμεση Δράση και περιπολικό έφτασε στο σημείο του περιστατικού, όπου οι αστυνομικοί ζήτησαν τη συνδρομή ομάδας της ΟΠΚΕ για τον εντοπισμό και τη σύλληψή του.
Μετά από έλεγχο, στο αυτοκίνητο του Χρ. Μαυρίκη βρέθηκαν και κατασχέθηκαν ένα τέιζερ (ηλεκτρικός εκκενωτής ρεύματος), ένας σουγιάς και ένας κάλυκας πυροβόλου όπλου.
Κατόπιν έρευνας στο σπίτι του βρέθηκαν ένα παλιό υποπολυβόλο του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, για το οποίο ισχυρίστηκε πως είναι κειμήλιο, και ποσότητα 40 γραμμαρίων κάνναβης. Τότε του ασκήθηκαν διώξεις για τα πλημμελήματα της παράνομης οπλοκατοχής και της κατοχής ποσότητας κάνναβης και αφέθηκε ελεύθερος μετά την απολογία του.
Τι υποστήριξε ο Μαυρίκης
Μόλις έγινε γνωστή η αναφορά του αρεοπαγίτη ο «εθνικός κοριός» έδωσε διευκρινίσεις στον Τύπο λέγοντας:
«Τον πήρα [σ.σ.: τον αρεοπαγίτη] το πρωί χθες, μιλήσαμε και του είπα “να σου στείλω μια επιστολή”. Θέλω δύο πράγματα, να ενεργήσετε αναλόγως ούτως ώστε να μη μας βγάλουν και την τέταρτη αγωγή απαράδεκτη και να μπουν στην ουσία της υπόθεσης και, δεύτερον, στην επιστολή ανέφερα ότι ψάχνουμε να βρούμε έναν αγοραστή – επενδυτή προκειμένου να πουλήσουμε την έκταση και ότι υπάρχει η προμήθεια – μεσιτεία.
Στο γράμμα δεν αναφέρω τίποτα για δωροδοκία, αλλά για μεσιτεία για αυτόν που θα βοηθήσει να πουληθεί η έκταση, δεν μιλάω αποκλειστικά για αυτόν».
Ενώπιον του ανακριτή
Προχθές, Παρασκευή, ο «αρχικοριός», στο πλαίσιο του Αυτοφώρου, προσήχθη στην πρώην Σχολή Ευελπίδων και ύστερα από κατάθεση περίπου πέντε ωρών, με σύμφωνη γνώμη ανακριτή και εισαγγελέα, του επιβλήθηκε ο περιοριστικός όρος του κατ’ οίκον περιορισμού με ηλεκτρονικό βραχιολάκι.
Προηγουμένως, είχε υποβάλει ο ίδιος αίτημα, σε περίπτωση που κριθεί προφυλακιστέος, να είναι ελεύθερος με βραχιολάκι, κάτι που έγινε δεκτό. Ενώπιον του ανακριτή αρνήθηκε τα πάντα, ότι επιχείρησε να δωροδοκήσει αρεοπαγίτη κ.λπ., και υποστήριξε ότι πρόκειται για παρεξήγηση.