O Χρήστος Παΐσιος εξέφρασε τα συγχαρητήριά του στον Ναυπάκτιο Nicholas Phan, ο οποίος τιμήθηκε με το βραβείο Grammy στην κατηγορία Best Opera Recording για την ηχογράφηση της όπερας Adriana Mater της Kaija Saariaho.
Η δήλωση του Χρήστου Παΐσιου:
«Ο Νίκος, γιος της Κατερίνας Ασημακοπούλου Phan, κέρδισε το μεγάλο βραβείο Grammy (Best Opera Recording, Kaija Saariaho’s Adriana Mater), λίγους μήνες μετά από τον πρόωρο θάνατο της μητέρας του, καθηγήτριας Πανεπιστημίου Michigan, μιας Ελληνίδας που λάτρεψε τον τόπο καταγωγής της, τη Ναύπακτο.
Ως Ναυπάκτιοι είμαστε υπερήφανοι για την επιτυχία του Νικόλα, που για εμάς που παρακολουθήσαμε την αλματώδη πορεία του ήταν αναμενόμενη και τον καμαρώνουμε. Τον περιμένουμε και πάλι στα πάτρια εδάφη.»
Ποιος είναι ο Nicholas Phan
Γεννημένος από Κινέζο Ινδονήσιο πατέρα (από την Τζακάρτα) και Ελληνοαμερικανίδα μητέρα με καταγωγή από την Ναύπακτο, ο Phan μεγάλωσε στο Ann Arbor του Μίσιγκαν, όπου φοίτησε στο Greenhills School. Σπούδασε φωνητική στο University of Michigan School of Music, Theater & Dance και στο Manhattan School of Music.
Ο Phan είναι απόφοιτος του Houston Grand Opera Studio και του Marlboro Music School. Έχει χαρακτηριστεί «ένας από τους πιο αξιόλογους τραγουδιστές στον κόσμο» από την Boston Globe.
Τα πολλά έργα όπερας του Phan περιλαμβάνουν εμφανίσεις με την Όπερα του Λος Άντζελες, την Όπερα του Χιούστον, το Φεστιβάλ Glimmerglass, το Θέατρο της Όπερας του Σικάγο, την Όπερα του Σιάτλ, την Όπερα του Πόρτλαντ, την Όπερα του Glyndebourne, το Maggio Musicale στη Φλωρεντία, την Deutsche Opera am Rhein και την Όπερα της Φρανκφούρτης.
Το ρεπερτόριό του περιλαμβάνει τους ομαδικούς ρόλους στο Acis and Galatea and Candide, Almaviva στο Il barbiere di Siviglia, Nemorino στο L’elisir d’amore, Fenton στο Falstaff, Tamino στο Die Zauberflöte, Don Ottavio στο Don Giovanni και Lurcanio στο Ariodante.
Η δισκογραφία του Phan περιλαμβάνει πέντε στούντιο άλμπουμ, συμπεριλαμβανομένων δύο που επικεντρώνονται στα έργα του Μπέντζαμιν Μπρίτεν, για τα οποία ονομάστηκε “ένας σημαντικός νέος ερμηνευτής των Βρετανών” από τον Άντονι Τομασίνι των New York Times. Ηχογράφησε επίσης την παγκόσμια πρεμιέρα του A Sunbeam’s Architecture του Elliott Carter για να τιμήσει τα 103α γενέθλια του Carter και έχει παρουσιαστεί σε ηχογραφήσεις πολλών ορχηστρικών και συνολικών έργων.
Έχει προταθεί δύο φορές για βραβείο Grammy: πρώτη για την ηχογράφηση του 2010 του Stravinsky’s Pulcinella με τον Pierre Boulez και τη Συμφωνική Ορχήστρα του Σικάγου, και πιο πρόσφατα το 2017 για το Gods and Monsters, την ηχογράφηση του επιλεγμένου γερμανικού Lieder με τη Myra Huang.
Ο Phan είναι ο ιδρυτικός καλλιτεχνικός διευθυντής του Collaborative Arts Institute of Chicago.[6] και στη σχολή της Μουσικής Σχολής του Πανεπιστημίου DePaul.