Πώς μνημονεύουμε τους άξιους ανθρώπους;
Γνωρίζοντας τον Κώστα Καρρά, που «έφυγε» το 2022, πιστεύω ότι από εκεί ψηλά όπου βρίσκεται θα του αρέσει πολύ περισσότερο ότι, τελικά, το όνομά του δεν στολίζει μια προτομή, αλλά δόθηκε σε ένα βραβείο Ευρωπαίων Πολιτών που εργάζονται άοκνα για τη διασφάλιση της απειλούμενης πολιτιστικής κληρονομιάς. Ηταν ο ιδρυτής αλλά και η «ψυχή» της Ελληνικής Εταιρείας Περιβάλλοντος και Πολιτισμού.
Της πρώτης, σπουδαίας ελληνικής μη κυβερνητικής οργάνωσης που γεννήθηκε μέσα στην περίοδο της Επταετίας από φωτισμένους Ελληνες της Διασποράς, οι οποίοι έβλεπαν τις οικιστικές καταστροφές της χούντας. Η ΕΛΛΕΤ και ο ίδιος έδωσαν απίστευτους αγώνες για πολλές δεκαετίες, από την Πλάκα και τον Μαραθώνα μέχρι τις εσχατιές της περιφέρειας. Ταυτόχρονα, εκπροσώπησε την πατρίδα μας προβάλλοντας την πολιτιστική διπλωματία ως ηγετικό στέλεχος της Europa Nostra, της ομπρέλας των ευρωπαϊκών πολιτιστικών οργανώσεων.
Το έπαθλο που φέρει το όνομά του μάλιστα απονέμεται στο πλαίσιο του συνεδρίου των Δελφών όπου συγκεντρώνονται εκατοντάδες επιδραστικοί άνθρωποι και φορείς.

Ετσι λοιπόν, στον ομφαλό της γης, στις 9 Απριλίου ανακοινώθηκαν τα ονόματα των νικητών για το 2025. Το Κέντρο Μελετών και Ερευνας ΑΚΤΗ, η κυπριακή περιβαλλοντική ΜΚΟ, κέρδισε το Χρυσό Βραβείο για το υποδειγματικό έργο του στην ευαισθητοποίηση της κοινής γνώμης σχετικά με την ανάγκη διάσωσης της φυσικής κληρονομιάς που κινδυνεύει στο νησί και στην υπόλοιπη Ευρώπη.
Η κριτική επιτροπή απένειμε το Αργυρό Βραβείο στην ιταλική ΜΚΟ Future Food Institute, για την επιτυχή προώθηση και διατήρηση του πολιτιστικού και φυσικού αποθέματος. Ο ανταγωνισμός ήταν πολύ σκληρός, καθώς η ανταπόκριση στην πρόσκληση υποβολής προτάσεων για το 2025 ήταν εντυπωσιακή.
Υποβλήθηκαν 27 αιτήσεις –συγκριτικά με 9 το 2023 και 22 το 2024– από χώρες όπως η Αρμενία, η Αυστρία, το Βέλγιο, η Γερμανία, η Ελλάδα, το Ισραήλ, η Ιταλία, το Κοσσυφοπέδιο, η Κύπρος, η Πορτογαλία, η Σλοβενία και η Τουρκία.

Η ΑΚΤΗ ιδρύθηκε το 2000 από μια ομάδα επιστημόνων που ειδικεύονται σε θέματα περιβάλλοντος και αειφορίας. Eχει εξελιχθεί σε έναν από τους μεγαλύτερους περιβαλλοντικούς μη κερδοσκοπικούς οργανισμούς της Κύπρου, με δραστηριότητες που εκτείνονται σε περισσότερες από 50 χώρες.
Τα τελευταία 25 χρόνια πρωτοστατεί στην προστασία του περιβάλλοντος, της ποιότητας ζωής και της ισότητας, μέσα από ένα εύρος δράσεων για την αειφορία, την ευαισθητοποίηση για τα θαλάσσια οικοσυστήματα, την κοινωνική επιχειρηματικότητα, τη βιώσιμη ανάπτυξη και την ενεργοποίηση του κοινού. Το Future Food Institute ιδρύθηκε στην Ιταλία το 2014 και πλέον δραστηριοποιείται διεθνώς με κόμβους στην Ευρώπη, στις ΗΠΑ και στην Ασία. Προωθεί την ολοκληρωμένη οικολογική ανάπτυξη, ξεκινώντας από τα τρόφιμα, έναν πραγματικό σύνδεσμο μεταξύ υγείας, πολιτισμού, περιβάλλοντος και ανθρώπινης ευημερίας.
Μέσα από την έρευνα, την εκπαίδευση και τα έργα συστημικής ανάπτυξης το Future Food Institute πειραματίζεται με συγκεκριμένες λύσεις για την αναγέννηση του πλανήτη και τη βελτίωση της ποιότητας ζωής. «Αυτά τα βραβεία είναι για τους πολίτες. Ο Κώστας πίστευε στον ζωτικό ρόλο των πολιτών για την προστασία της πολιτιστικής κληρονομιάς και της δημοκρατίας», τόνισε η Λυδία Καρρά, η συνοδοιπόρος και συνιδρύτρια της ΕΛΛΕΤ, στην τελετή. Ιδρυτικοί εταίροι των δύο βραβείων είναι το Ιδρυμα Α.Γ. Λεβέντη, το Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών και το Ινστιτούτο της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων.
Το Χρυσό Βραβείο και το Αργυρό Βραβείο χρηματοδοτούνται γενναιόδωρα από το Ιδρυμα Α.Γ. Λεβέντη.
