Στο ψήφισμα που στηρίχτηκε τόσο από το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα όσο και από τους Σοσιαλιστές (συμπεριλαμβανομένου του ΠΑΣΟΚ), το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο αναφέρει ότι οι ανεπαρκείς παραδόσεις πυρομαχικών και οι περιορισμοί στη χρήση τους ενέχουν τον κίνδυνο υπονόμευσης των προσπαθειών που έχουν καταβληθεί μέχρι στιγμής.
Ανοίγει ο δρόμος για την αναβάθμιση της εμπλοκής της Ευρωπαϊκής Ένωσης στον πόλεμο της Ουκρανίας. Σε ψήφισμα που ενέκρινε σήμερα η ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου με 425 ψήφους υπέρ, 131 κατά και 63 αποχές, οι ευρωβουλευτές ζητούν να αρθούν οι περιορισμοί που εμποδίζουν την Ουκρανία να χρησιμοποιήσει δυτικά οπλικά συστήματα εναντίον νόμιμων στρατιωτικών στόχων στη Ρωσία. Αυτό στην πραγματικότητα σημαίνει να δοθεί η άδεια στην Ουκρανία να χτυπήσει με δυτικούς πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς βαθιά μέσα στη ρωσική ενδοχώρα.
Όπως σημειώνεται στο Dnews, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο δεν έχει αποφασιστικές αρμοδιότητες στην ευρωπαϊκή εξωτερική πολιτική, ιδιαίτερα στα κρίσιμα πεδία όπου τον πρώτο λόγο έχουν οι ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ. Ωστόσο, οι τοποθετήσεις των ευρωβουλευτών έχουν μεγάλη πολιτική βαρύτητα. Ειδικά στο ουκρανικό, σε αρκετές περιπτώσεις το ευρωκοινοβούλιο προανήγγειλε την πολιτική που στη συνέχεια υιοθέτησαν ο ευρωπαϊκές κυβερνήσεις.
Το ψήφισμα
Στο ψήφισμα που στηρίχτηκε τόσο από το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα όσο και από τους Σοσιαλιστές (συμπεριλαμβανομένου του ΠΑΣΟΚ), το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο αναφέρει ότι οι ανεπαρκείς παραδόσεις πυρομαχικών και οι περιορισμοί στη χρήση τους ενέχουν τον κίνδυνο υπονόμευσης των προσπαθειών που έχουν καταβληθεί μέχρι στιγμής και εκφράζει τη βαθιά λύπη του για τη μείωση του οικονομικού όγκου της διμερούς στρατιωτικής βοήθειας προς την Ουκρανία από τα κράτη μέλη». Οι ευρωβουλευτές επαναλαμβάνουν την έκκλησή τους προς τις χώρες της ΕΕ να εκπληρώσουν τη δέσμευσή τους του Μαρτίου του 2023 να παραδώσουν ένα εκατομμύριο βλήματα στην Ουκρανία, να επιταχύνουν την παράδοση όπλων, συστημάτων αντιαεροπορικής άμυνας και πυρομαχικών, συμπεριλαμβανομένων των πυραύλων TAURUS. Τέλος, καλούν τις χώρες της ΕΕ και του ΝΑΤΟ να δεσμευτούν για ετήσια στρατιωτική στήριξη προς την Ουκρανία τουλάχιστον 0,25% του ΑΕΠ τους.
Προειδοποίηση Λαβρόφ
Πριν λίγες μέρες σε δηλώσεις του ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας Σεργκέι Λαβρόφ είχε θεωρήσει ειλημμένη την απόφαση της Δύση να επιτρέψει στην Ουκρανία να χρησιμοποιήσει δυτικούς πυραύλους για χτυπήματα στη ρωσική ενδοχώρα. Σε άλλες δηλώσεις του στις 27 Αυγούστου είχε κάνει λόγο για παιχνίδι της Δύσης με τη φωτιά, προσθέτοντας ότι ένας Τρίτος Παγκόσμιος Πόλεμος δεν θα περιοριστεί στην Ευρώπη. «Επιβεβαιώνουμε τώρα για άλλη μια φορά ότι το να παίζεις με τη φωτιά – και μοιάζουν σαν τα μικρά παιδιά που παίζουν με σπίρτα – είναι πολύ επικίνδυνο για τους ενήλικες θείους και θείες που τους έχουν εμπιστευθεί πυρηνικά όπλα στη μία ή την άλλη δυτική χώρα», είχε πει χαρακτηριστικά ο Ρώσος ΥΠΕΞ.
Διαπραγματεύσεις και όχι κλιμάκωση
Ο αντιπρόεδρος της ομάδα της Αριστεράς στο ΕΚ Κώστας Αρβανίτης έκανε το εξής σχόλιο για το ψήφισμα: «Ο πόλεμος στην Ουκρανία πλησιάζει στην ολοκλήρωση του τρίτου χρόνου και αυτήν τη στιγμή είναι περισσότερο πιθανή η κλιμάκωσή του παρά ο τερματισμός του. Καμία ουσιαστική διπλωματική διαπραγμάτευση δεν είναι σε εξέλιξη. Αντ´ αυτού η κυρίαρχη συζήτηση στην Ευρώπη είναι η περαιτέρω παροχή βαρέων όπλων στο Κίεβο».
Ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ προσέθεσε: «H Left και με δίκη μου εισήγηση καταψηφισε το σχετικό ψήφισμα για τη συνέχιση της οικονομικής και στρατιωτικής ενίσχυσης της Ουκρανίας που υποβλήθηκε στο ευρωπαϊκό κοινοβούλιο, για τρεις λόγους.
Α) Καλεί τα κράτη-μέλη να άρουν τους περιορισμούς στη χρήση όπλων μεγάλου βεληνεκούς για πλήγματα μέσα σε ρωσικό έδαφος. Η εξέλιξη αυτή είναι σαφές ότι θα έχει αρνητικές συνέπειες και για αυτό το λόγο καμία δυτική κυβέρνηση δεν έχει δώσει το πράσινο φως.
Β) Επιπλέον ζητεί από όλα τα κράτη-μέλη της ΕΕ να δεσμευτούν ότι θα υποστηρίξουν στρατιωτικά την Ουκρανία, με τουλάχιστον 0,25% του ΑΕΠ τους ετησίως. Για την Ελλάδα, προκύπτει μια δαπάνη που ξεπερνά τα 5 δισεκατομμύρια €.
Γ) Τέλος, αυτός ο πόλεμος έχει περιέλθει σε ένα αδιέξοδο που θα αρθεί μόνο μέσω μιας κατάπαυσης του πυρός και με την έναρξη διπλωματικών διαπραγματεύσεων. Δυστυχώς, το ψήφισμα δεν περιλαμβάνει την παραμικρή αναφορά προς αυτήν την κατεύθυνση».
Κατά του ψηφίσματος ψήφισαν οι ευρωβουλευτές του ΚΚΕ και της Πλεύσης Ελευθερίας.