Ο ηγέτης των Γάλλων Σοσιαλιστών δήλωσε έτοιμος την Παρασκευή για μια συμμαχία «καθορισμένης διάρκειας» με τον Μακρόν στη βάση «αμοιβαίων παραχωρήσεων». «Το Νέο Λαϊκό Μέτωπο δεν έχει συναινέσει σε καμία διαπραγμάτευση», τονίζει ο Μελανσόν.
Αφού δήλωσε το βράδυ της Πέμπτης πως αναζητεί ένα «κυβερνητικό τόξο» που θα μπορούσε να βγάλει τη Γαλλία από το πολιτικό αδιέξοδο, ο Εμανουέλ Μακρόν ξεκίνησε σήμερα συναντήσεις με σκοπό τον σχηματισμό μια «κυβέρνησης γενικού συμφέροντος».
Η αρχή έγινε με τους ηγέτες από το Σοσιαλιστικό Κόμμα (PS) μέχρι τη δεξιά, καθώς και αυτούς του δικού του στρατοπέδου.
Σύμφωνα με το Dnews, οι πρώτες ενδείξεις για το πως θα σχηματιστεί η επόμενη γαλλική κυβέρνηση άρχισαν να διαφαίνονται την Παρασκευή, σχολιάζει το Politico, καθώς ο ηγέτης των Σοσιαλιστών δήλωσε έτοιμος να συζητήσει έναν συμβιβασμό με τον πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν.
Η πρωτοβουλία του Ολιβιέ Φορ θα μπορούσε ενδεχομένως να σημαίνει πως οι Σοσιαλιστές πρόκειται να υποστηρίξουν μια κυβέρνηση με τους κεντρώους του Μακρόν και τους συντηρητικούς.
Ο Φορ εμφανίστηκε «έτοιμος να συζητήσει όλα τα θέματα», προκειμένου να βρεθεί μια λύση που δεν θα αφήσει ακυβέρνητη τη Γαλλία, ωστόσο επανέλαβε πως απαραίτητη προϋπόθεση για διαπραγματεύσεις μεταξύ του PS, των Μακρονιστών και της Δεξιάς είναι ο διορισμός πρωθυπουργού από την Αριστερά.
«Με ανησυχεί το γεγονός ότι [ο Εμανουέλ Μακρόν] δεν έχει καλέσει ακόμη ούτε τους κομμουνιστές ούτε τους οικολόγους, οι οποίοι έχουν εκφράσει την προθυμία τους να συμμετάσχουν σε μια εποικοδομητική διαδικασία», πρόσθεσε.
Το πρωί της Παρασκευής, η γενική γραμματέας των Οικολόγων, Marine Tondelier, δήλωσε ότι είχε ζητήσει από τον πρόεδρο μια συνάντηση, χωρίς ωστόσο να έχει λάβει για την ώρα πρόσκληση – σε αντίθεση με άλλους ηγέτες κομμάτων.
Εκτός των διαβουλεύσεων έμεινε και ο γραμματέας του Γαλλικού Κομμουνιστικού Κόμματος (PCF), Φαμπιέν Ρουσέλ, ο οποίος διευκρίνσε μέσω X πως «γνωρίζουμε πολύ καλά ότι κανένας συνασπισμός δεν διαθέτει την απόλυτη πλειοψηφία […] γεγονός που αναγκάζει κάθε πολιτική ομάδα να προχωρήσει σε συμβιβασμούς». Το PCF, πρόσθεσε, «δεν ζητά την εφαρμογή ολόκληρου του προγράμματος» του Νέου Λαϊκού Μετώπου, αλλά έξι συγκεκριμένα μέτρα.
Αν ωστόσο μια συνιστώσα δεν βλέπει με καθόλου καλό μάτι τις συζητήσεις με τον πρόεδρο Μακρόν, αυτή είναι η Ανυπόταχτη Γαλλία.
Αμέσως μετά τις πρώτες δηλώσεις Φορ, ο Ζαν Λικ Μελανσόν έσπευσε να διευκρινίσει πως «η Ανυπότακτη Γαλλία (LFI) δεν του έχει δώσει καμία εντολή».
«Ούτε για να πάει μόνος του σε αυτή τη συνάντηση ούτε για να διαπραγματευτεί μια συμφωνία και να κάνει “αμοιβαίες παραχωρήσεις” στον Μακρόν και στους [Ρεπουμπλικάνους]».
«Τίποτα από όσα λέει ή κάνει δεν γίνεται στο όνομα του NFP», τόνισε.
Αξίζει να σημειωθεί πως σε δηλώσεις του το πρωί της Παρασκευής στο Franceinfo, ο Ολιβιέ Φορ είχε υποστηρίξει πως η διαπραγμάτευση με τους μακρονιστές και τη Δεξιά δεν αφορά το σύνολο των δυνάμεων του Νέου Λαϊκού Μετώπου (NFP), καθώς «οι “ανυπότακτοι” έχουν αυτοαποκλειστεί από αυτή τη συζήτηση».
Η απάντηση των Σοσιαλιστών στις κατηγορίες για προδοσία
Μετά το τέλος της συνάντησης με τον Εμανουέλ Μακρόν, ο Φορ επανέλαβε πως το κόμμα του δεν θα συμμετάσχει «σε καμία περίπτωση σε μια κυβέρνηση υπό την ηγεσία ενός δεξιού πρωθυπουργού».
Όπως τόνισε, ο Γάλλος πρόεδρος δεν έθεσε καμία προϋπόθεση» για τις διαπραγματεύσεις και «σε καμία περίπτωση» δεν ζήτησε να αποστασιοποιηθούν οι Σοσιαλιστές από την Ανυπόταχτη Γαλλία.
Σημειώνεται πως το PS είναι προς το παρόν το μόνο κόμμα του Νέου Λαϊκού Μετώπου (NFP) που έχει προσκληθεί στο Ελιζέ, αν και ο πρόεδρος «ανέλαβε» να καλέσει και τις υπόλοιπες τρεις συνιστώσεις του NFP.
«Ήρθαμε να ζητήσουμε από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας έναν αριστερό πρωθυπουργό και μια νέα μέθοδο, αυτή του συμβιβασμού – και επιμείναμε σε αυτό».
Απαντώντας στην έντονη κριτική των «ανυπόταχτων» που κατηγορούν το PS ότι «σκότωσε το NFP» για να συζητήσει με το κέντρο και τη δεξιά, ο Φορ απάντησε:
«Δεν έλαβα ποτέ εντολή από τον Ζαν Λικ Μελανσόν […] Μιλώ εκ μέρους των σοσιαλιστών και μιλώ επίσης για το συμφέρον της χώρας, που δεν είναι άλλο από το να αναζητήσουμε μια λύση σήμερα, σε μια φάση όπου όλοι έχουν κατανοήσει ότι η θεσμική εμπλοκή μπορεί να έχει σοβαρές συνέπειες για τις Γαλλίδες και τους Γάλλους».
«Δεν προδώσαμε αυτό που εκπροσωπούμε. Συνεχίζουμε να το τιμούμε», πρόσθεσε, υπερασπιζόμενος την εφαρμογή μιας «αριστερής πολιτικής».
Ρήξη στο μέτωπο της Αριστεράς
Η πρωτοβουλία του ηγέτη των Σοσιαλιστών αποκαλύπτει την ρήξη στο εσωτερικού του Νέου Λαϊκού Μετώπου – λίγες μόλις ημέρες αφότου έριξαν της κυβέρνηση Μπαρνιέ με την υποστήριξη του ακροδεξιού Εθνικού Μετώπου της Μαρίν Λεπέν.
Οι διαφωνίες μεταξύ των κεντροαριστερών Σοσιαλιστών και της «Ανυπότακτης Γαλλίας» αποτελούν κοινό μυστικό, ενώ αμφότεροι έχουν κατηγορηθεί πως η συμπόρευσή τους έγινε αποκλειστικά για εκλογικούς λόγους.
Οι δηλώσεις του Φορ προκάλεσαν, ωστόσο, τα πυρά ακόμη ενός εταίρου, των Πρασίνων – με την Μαρίν Τοντελιέ να προειδοποιεί τους Σοσιαλιστές να «είναι προσεκτικοί» στις συνομιλίες τους με τον Μακρόν.
«Ο Εμανουέλ Μακρόν οδηγεί το Σοσιαλιστικό Κόμμα σε μια παγίδα όπου θα “κολλήσει” με εκείνους που παραμελούν την εργατική τάξη», υποστήριξε.
«Έχουμε ξαναδεί αυτού του είδους την υπαναχώρηση από το Σοσιαλιστικό Κόμμα και έρχεται πάντα με ένα βαρύ τίμημα που πληρώνουμε σε βάθος χρόνου».
Με πληροφορίες από Politico και Le Monde