Η καρατόμηση έρχεται μετά την άρνηση παραίτησης του κ. Σαλάτα – Ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης του καταλογίζει λανθασμένους χειρισμούς στη συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Εισαγγελία, στο πλαίσιο της έρευνας για παράνομες επιδοτήσεις
Την καρατόμηση του προέδρου του ΟΠΕΚΕΠΕ Νικόλαου Σαλάτα αποφάσισε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Κώστας Τσιάρας.
Πριν την καρατόμηση, ο κ. Τσιάρας είχε ζητήσει ήδη από χθες την παραίτηση του κ. Σαλάτα, στον απόηχο της ανακοίνωσης της Ευρωπαϊκής Εισαγγελίας για την έρευνα για την υπόθεση παράνομων επιδοτήσεων, όταν κατήγγειλε ότι δεν υπήρξε ειλικρινής συνεργασία από πλευράς του ΟΠΕΚΕΠΕ. Η αντίδραση του κ.Σαλάτα ήταν να εκδώσει ανακοίνωση ο Οργανισμός, με την οποία δινόταν διορία στην Ευρωπαϊκή Εισαγγελία και ειδικότερα στον Ευρωπαίο Εισαγγελέα, Ν. Πασχάλη, αντιεισαγγελέα Εφετών, να ανακαλέσει δημόσια τις δηλώσεις του, ειδάλλως ο ΟΠΕΚΕΠΕ θα προσέφευγε στη Δικαιοσύνη.
Μιλώντας στο ραδιόφωνο «Παραπολιτικά», ο κ. Τσιάρας καταλόγισε στον κ. Σαλάτα κακή διαχείριση κρίσιμων θεμάτων και λανθασμένους χειρισμούς σε επαφή με την ευρωπαϊκή εισαγγελία. Ο κ. Τσιάρας περιέγραψε έναν οργανισμό βυθισμένο σε χρόνιες παθογένειες και δεσμεύτηκε για ριζική αναδιάρθρωση του ΟΠΕΚΕΠΕ, σε στενή συνεργασία με τις ευρωπαϊκές Αρχές, προκειμένου να αποκατασταθούν η διαφάνεια και η αξιοπιστία στη διαχείριση των αγροτικών επιδοτήσεων.
Αναλυτικά η ανακοίνωση του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης:
Τη λήξη της θητείας του προσωρινού Προέδρου του Διοικητικού Συμβουλίου του Ο.Π.Ε.Κ.Ε.Π.Ε., κ. Νικολάου Σαλάτα, αποφάσισε ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Κώστας Τσιάρας, για λόγους επιτακτικού δημοσίου συμφέροντος.
Η απόφαση αυτή υπαγορεύτηκε από την ανάγκη αποφυγής οποιασδήποτε αμφισβήτησης σχετικά με τη διασφάλιση της ομαλής και αποτελεσματικής συνεργασίας του Οργανισμού με την Ευρωπαϊκή Εισαγγελία, κατά την άσκηση των ελεγκτικών της αρμοδιοτήτων.
Πηγή: protothema.gr
Αθήνα – 23 Μαϊου 2025
Στο επίκεντρο έρευνας από την Ευρωπαϊκή Εισαγγελία (EPPO) βρίσκεται ο Οργανισμός Πληρωμών και Ελέγχου Κοινοτικών Ενισχύσεων Προσανατολισμού και Εγγυήσεων (ΟΠΕΚΕΠΕ), έπειτα από καταγγελίες και αναφορές για πιθανή κακοδιαχείριση ευρωπαϊκών αγροτικών ενισχύσεων. Η έρευνα εστιάζει κυρίως σε πληρωμές προς αγρότες και συνεταιρισμούς που ενδέχεται να έγιναν χωρίς τις απαιτούμενες δικλίδες ελέγχου ή με αλλοιωμένα στοιχεία.
Ευρωπαϊκή Εισαγγελία: Παρεμβαίνει για Διαφάνεια στα Κοινοτικά Κονδύλια
Η Ευρωπαϊκή Εισαγγελία, αρμόδια για την καταπολέμηση της απάτης εις βάρος του ευρωπαϊκού προϋπολογισμού, ενεργοποίησε μηχανισμούς ελέγχου στην Ελλάδα κατόπιν συνεργασίας με την ελληνική Δικαιοσύνη και την OLAF (Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Καταπολέμησης της Απάτης). Οι έλεγχοι αφορούν χρηματοδοτήσεις στο πλαίσιο της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής (ΚΑΠ), οι οποίες, σύμφωνα με προκαταρκτικά στοιχεία, ενδέχεται να καταβλήθηκαν σε δικαιούχους χωρίς την πλήρη τεκμηρίωση ή μετά από παραποιημένα στοιχεία παραγωγής.
Σύμφωνα με ανεπίσημες πηγές, η έρευνα περιλαμβάνει ελέγχους σε συγκεκριμένες περιοχές της Βόρειας Ελλάδας και της Θεσσαλίας, όπου παρουσιάστηκαν ασυνήθιστα υψηλά ποσοστά επιδοτήσεων για εκτάσεις που ενδέχεται να μην ήταν επιλέξιμες.
ΟΠΕΚΕΠΕ: Συστάσεις για Συνεργασία, Διαψεύσεις για Παρατυπίες
Από την πλευρά του, ο ΟΠΕΚΕΠΕ με ανακοίνωσή του τονίζει πως «συνεργάζεται πλήρως με τις ελεγκτικές αρχές», προσθέτοντας ότι η διαδικασία πληρωμών ακολουθεί τις ευρωπαϊκές προδιαγραφές και ελέγχεται συστηματικά από εσωτερικά και εξωτερικά όργανα. Ο οργανισμός αρνείται τις κατηγορίες περί εκτεταμένων παρατυπιών, ενώ αποδίδει τις ελεγκτικές διαδικασίες στην αυστηροποίηση του ευρωπαϊκού πλαισίου για τη διαφάνεια και την καταπολέμηση της απάτης.
Πολιτικές Προεκτάσεις και Επιπτώσεις στον Αγροτικό Κόσμο
Η υπόθεση έχει προκαλέσει πολιτικές αντιδράσεις, με κόμματα της αντιπολίτευσης να ζητούν πλήρη διαλεύκανση της υπόθεσης και απονομή ευθυνών όπου εντοπιστούν παραβάσεις. Την ίδια ώρα, αγρότες και αγροτικοί φορείς εκφράζουν ανησυχία για τις πιθανές καθυστερήσεις στις καταβολές ενισχύσεων, καθώς και για το ενδεχόμενο επιβολής προστίμων στην Ελλάδα από την Ε.Ε.
Το Επόμενο Βήμα
Οι έλεγχοι αναμένεται να διαρκέσουν αρκετούς μήνες, ενώ δεν αποκλείεται να οδηγήσουν σε ποινικές διώξεις σε περίπτωση εντοπισμού δόλου ή κατάχρησης. Η έκβαση της έρευνας θα καθορίσει σε μεγάλο βαθμό την αξιοπιστία των ελληνικών μηχανισμών διαχείρισης κοινοτικών πόρων, σε μια περίοδο που η Ευρωπαϊκή Ένωση ενισχύει τους ελέγχους σε όλα τα κράτη-μέλη.
Πηγή: Συντακτική ομάδα