Ο Τραμπ αυξάνει στο 104% τους δασμούς στην Κίνα, οι οποίοι θα τεθούν σε ισχύ από την Τετάρτη το πρωί
Σε μια πρωτοφανή κλιμάκωση του εμπορικού πολέμου, ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τράμπ, ανακοίνωσε την επιβολή σαρωτικών δασμών ύψους 104% σε όλα τα κινεζικά προϊόντα.
Αναλυτικότερα, οι Ηνωμένες Πολιτείες ανακοίνωσαν σήμερα την επιβολή νέων δασμών σε μια σειρά κινεζικών προϊόντων, εντείνοντας τις εμπορικές εντάσεις με την Κίνα. Η απόφαση αυτή, η οποία έρχεται σε μια στιγμή μείζονος οικονομικής αβεβαιότητας για τις δύο χώρες, έχει ως στόχο να ενισχύσει την πίεση στο Πεκίνο και να προστατεύσει την αμερικανική παραγωγή και την τεχνολογική υπεροχή.
Οι δασμοί, που φτάνουν το 104% σε πολλές κατηγορίες προϊόντων, περιλαμβάνουν εξαρτήματα ηλεκτρονικών, τηλεπικοινωνιακά εξαρτήματα και βιομηχανικά μηχανήματα. Ο Αμερικανός Πρόεδρος δήλωσε ότι η κίνηση αυτή είναι απαραίτητη προκειμένου να αναγκαστεί η Κίνα να αλλάξει την πολιτική της σε θέματα πνευματικών δικαιωμάτων και εμπορικής αθέμιτης πρακτικής. «Η Κίνα πρέπει να κατανοήσει ότι δεν θα επιτρέψουμε να καταστρατηγηθούν οι κανόνες του διεθνούς εμπορίου και να συνεχίσουν την αντιανταγωνιστική πολιτική τους», δήλωσε ο Πρόεδρος σε συνέντευξη Τύπου.
Η εμπορική σχέση ΗΠΑ-Κίνας παραμένει σε αβέβαιο έδαφος, παρά τις πολυάριθμες διαπραγματεύσεις και τις συμφωνίες που επιτεύχθηκαν τα τελευταία χρόνια. Οι κινεζικές αρχές, από την πλευρά τους, δήλωσαν ότι θα αντιδράσουν με αναλογικούς δασμούς σε αμερικανικά προϊόντα, κάτι που θα μπορούσε να πλήξει και άλλους τομείς της αμερικανικής οικονομίας, όπως η γεωργία και η αυτοκινητοβιομηχανία.
Η νέα αυτή κίνηση, που είναι ενδεικτική της συνεχιζόμενης στρατηγικής του «προστατευτισμού» που ακολουθεί η κυβέρνηση των ΗΠΑ, αναμένεται να έχει σοβαρές συνέπειες στις παγκόσμιες εμπορικές ροές. Αναλυτές προειδοποιούν για πιθανές επιπτώσεις στον πληθωρισμό και για μια ενδεχόμενη αύξηση των τιμών για τους καταναλωτές σε πολλές χώρες. «Η επιβολή δασμών θα μπορούσε να οδηγήσει σε αλυσιδωτές αυξήσεις τιμών για προϊόντα που χρησιμοποιούν κινεζικά εξαρτήματα», αναφέρει ο Δρ. Τζον Σμιθ, καθηγητής διεθνούς εμπορίου.
Αυτή η κίνηση έρχεται σε μια χρονική στιγμή που οι παγκόσμιες εμπορικές σχέσεις είναι ήδη τεταμένες λόγω της ενεργειακής κρίσης και της ανισότητας στην πρόσβαση σε τεχνολογίες. Στο πεδίο της τεχνολογίας, οι ΗΠΑ συνεχίζουν να πιέζουν την Κίνα για τον περιορισμό της χρήσης αμερικανικών τεχνολογιών σε στρατηγικούς τομείς, όπως οι επικοινωνίες 5G και οι ημιαγωγοί, το οποίο επιδεινώνει τις εντάσεις γύρω από τις ψηφιακές υποδομές.
Στην Κίνα, η αντίδραση είναι αποφασιστική. Ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εμπορίου, δήλωσε ότι η χώρα του «θα προασπιστεί τα συμφέροντά της με όλα τα διαθέσιμα μέσα», ενώ επισημαίνει ότι οι πολιτικές αυτές δεν εξυπηρετούν τα συμφέροντα της διεθνούς κοινότητας και της οικονομικής συνεργασίας.
Με την παγκόσμια οικονομία να αναζητά σταθερότητα μετά την πανδημία και την ενεργειακή κρίση, αυτή η νέα φάση στην εμπορική αντιπαράθεση ΗΠΑ-Κίνας αναμένεται να προκαλέσει εκτεταμένες αναταράξεις. Οι διεθνείς αγορές ήδη αντανακλούν την ανησυχία τους, με τους δείκτες να εμφανίζουν σημαντική πτώση, ενώ οι επενδυτές παρακολουθούν στενά την εξέλιξη των διαπραγματεύσεων.
Η στρατηγική αυτή των ΗΠΑ, λοιπόν, μπορεί να αποτελέσει ένα αποφασιστικό βήμα στον αγώνα για την επαναφορά της εμπορικής ισορροπίας, αλλά οι συνέπειες για την παγκόσμια αγορά και τις διεθνείς σχέσεις παραμένουν αβέβαιες.
Συντακτική ομάδα