Αναλαμβάνουμε το κόστος της παρέμβασης για τους ελεύθερους επαγγελματίες όπως το υποσχεθήκαμε προεκλογικά – Πάνω από 550 εκατ. ευρώ τα έσοδα που θα πάνε σε υγεία, παιδεία – Μόνο αν κατανείμουμε δίκαια τα φορολογικά βάρη θα μειώσουμε τους φορολογικούς συντελεστές
Ειδικά για τους ελεύθερους επαγγελματίες εξήγησε ότι οι ρυθμίσεις δεν είναι οριζόντια παρέμβαση σε αντίθεση με το τέλος επιτηδεύματος ενώ κάλεσε την αντιπολίτευση να διατυπώσει «καθαρές θέσεις μακριά από τα εύκολα συνθήματα» μολονότι, όπως σημείωσε, «βλέπω να συγκροτείται μια αντιπολίτευση του όχι σε όλα και ναι στο τίποτα».
«Γι’ αυτό οι νέες αγορές ακινήτων θα γίνεται μόνο ηλεκτρονικά. Σήμερα μια στις 4 αγορές γίνονται με μετρητά. Από εδώ και πέρα μόνο μέσω τραπέζης. Από εδώ και στο εξής όποιος επιμείνει να κάνει συναλλαγές αυτού του είδους με μετρητά θα ακυρώνεται το συμβόλαιο. Παράλληλα θα είναι διπλάσιο το πρόστιμο για όσους πληρώνουν με μετρητά για αγορές προϊόντων και υπηρεσιών άνω των 500 ευρώ» συμπλήρωσε ο κ. Μητσοτάκης σημειώνοντας ότι πρέπει και το ίδιο το κράτος «να αλλάξει τη μέθοδο πληρωμών γι αυτό και το επόμενο διάστημα οι πληρωμές επιδομάτων θα γίνονται μόνο μέσω καρτών».
«Οφείλουμε επίσης να αντιμετωπίσουμε νέες δραστηριότητες ιδίως όταν επηρεάζουν κλάδους όπως ο τουρισμός αλλά και την ίδια την κοινωνία και αναφέρομαι στις βραχυχρόνιες μισθώσεις. Πρέπει να ισορροπήσουμε στην διευκόλυνση σε μικροϊδιοκτήτες που διαθέτουν το εξοχικό τους για να συμπληρώσουν το εισόδημα τους από την άλλη πρέπει να εισάγουμε κανόνες για να μην υπάρξει καλυμμένη επιχειρηματική δραστηριότητα. Καλούμε να καταβάλλουν το μερίδιο που αναλογεί σε όσους μισθώνουν άνω των 3 ακινήτων. Αν μισθώνεται όλη η πολυκατοικία θα θεωρείται τουριστικό κατάλυμα. Επειδή ακούω για δήθεν κυνηγητό της μικροϊδιοκτησίας καταλαβαίνετε ότι δεν ευσταθούν αυτά».
Ελεύθεροι επαγγελματίες
«Μόνο 4 στους 100 ελεύθερους επαγγελματίες εισφέρουν τα μισά φορολογικά έσοδα όλου του κλάδου. Γι αυτό και το νέο πλαίσιο δεν θα επιτρέπει σε έναν ελεύθερο επαγγελματία να πληρώνει λιγότερα από όσα πληρώνει ο μισθωτός του κατώτατου μισθού. Το τεκμήριο βέβαια θα είναι μαχητό ενώ το ύψος της επιπλέον διαφοράς θα καθορίζεται και από άλλα κριτήρια που διαμορφώθηκαν ενσωματώνοντας τις παρατηρήσεις φορέων και διαβούλευσης» πρόσθεσε για το θέμα ο κ. Μητσοτάκης.
«Να πω και κάτι: δεν καταλαβαίνω γιατί μια μεγάλη επιχείρηση με 1 εκατ τζίρο θέλει να εμφανιστεί με συγκεκριμένη μορφή ενώ αν πήγαινε σε άλλες θα είχε μικρότερους φορολογικούς συντελεστές. Δεν αντιμετωπίζουμε με τον ίδιο τρόπο μια επιχείρηση με τζίρο 1 εκατ με έναν ελαιοχρωματιστή που έχει 20.000 ευρώ εισόδημα. Ένας νέος δικηγόρος χρειάζεται κάποια χρόνια για να χτίσει τη δουλειά του να φτιάξει το γραφείο του. Το νομοσχέδιο καλύπτει την ανάγκη καθώς η φορολόγηση θα ξεκινήσει μόνο όταν εμφανίσει πραγματικό εισόδημα. Το τεκμαρτό εισόδημα δεν θα υπολογίζεται όταν υπάρχουν μεγάλες αντιξοότητες όπως φυσικές καταστροφές, εγκυμοσύνη, αναπηρία κ.α.» εξήγησε ο πρωθυπουργός.
Όπως τόνισε «η ρύθμιση είναι κάθε άλλο παρά οριζόντια. Αντιμετωπίζει με ευαισθησία και αναλογικότητα κάθε περίπτωση που μπορεί να έχει ιδιαίτερα χαρακτηριστικά. Ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα. Όχι στην πλασματική που προβάλλει όποιος αντιτίθεται στο νομοσχέδιο».
«Αυτό το κόστος της συλλογικής ευθύνης και του κοινωνικού συμφέροντος αυτή η κυβέρνηση το αναλαμβάνει. Μας ασκήθηκε κριτική ότι δεν μιλήσαμε προεκλογικά. Είναι λάθος. Είχαμε πει για την κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος με τη βελτίωση της φορολογικής συμμόρφωσης. Αυτά είπαμε προεκλογικά. Αυτά κάνουμε. 21.000 ελεύθεροι επαγγελματίες είναι παράλληλα δικαιούχοι του ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος. Ελάτε να μου πείτε τώρα εσείς ότι αυτό είναι δίκαιο και πρέπει να διατηρηθεί» πρόσθεσε ο πρωθυπουργός.
Σε υγεία και παιδεία τα έσοδα από τη φοροδιαφυγή
Αφού εξήγησε ότι «δεν πρωτοτυπούμε, αντίστοιχα συστήματα έχουν Ιταλία, Ολλανδία Βέλγιο» ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεσμεύτηκε ότι «τα πρόσθετα έσοδα θα ξεπεράσουν τα 550 εκατ ευρώ θα κατευθυνθούν στην Υγεία και την Παιδεία. Ένα συλλογικό πλεόνασμα που επιστρέφει σε συλλογικές ανάγκες Αυτή ήταν πάντα η στόχευση μας. Τα αποτελέσματα είναι παραπάνω από ορατά. Είχα δεσμευτεί ότι έως τέλος 2023 η οικονομία θα έχει κλείσει κύκλο αναβαθμίσεων και με την πρόσφατη αναβάθμιση του Fitch τήρησα την υπόσχεση αυτή. «Πέρα από τις εξαιρέσεις και την αναλογικότητα φέρνει και την μείωση του 50% του τέλους επιτηδεύματος νωρίτερα κατά ένα χρόνο με προοπτική το άλλο 50% να καταργηθεί σε ορίζοντα διετίας» συμπλήρωσε.
«Η ανεργία αποκλιμακώνεται περαιτέρω. Δίνονται οι πρώτες αύξησεις μετά από μια 10ετία για πάνω από 600.000 δημοσίους υπαλλήλους, έχουμε αυξήσεις σε συνταξιούχους. Αύξηση του αφορολόγητου. Συνεχίζονται τα αναχώματα υπέρ των πιο ευάλωτων για την ακρίβεια. Ο παγκόσμιος πληθωρισμός παρουσιάζει τάσεις ύφεσης όμως μέχρι να εξαφανιστεί η κυβέρνηση θα στηρίζει τους πιο ευάλωτους. Αυτό το μήνα θα δοθεί έκτακτη στήριξη σε 2,3 εκατ. δικαιούχους με 350 εκατ. ευρώ και αναφέρομαι σε οικογένειες με παιδιά κατόχους ελάχιστου εγγυημενου εισοδήματος , χαμηλοσυνταξιούχους κ.α» υπενθύμισε ο κ. Μητσοτάκης.
«Το νομοσχέδιο αποτελεί κρίσιμη ψηφίδα του συνολικού σχεδίου ώστε η συνολική ανάπτυξη να μετατρέπεται σε ατομική ευημερία. Με προϋπόθεση ότι η φορολογική συμμόρφωση θα βελτιωθεί. Τα έσοδα από τους άμεσους φόρους είναι στο 8% ενώ στην ΕΕ 13%. Αυτοί οι συσχετισμοί πρέπει να αναστραφούν. Βρήκαμε το κενό ΦΠΑ 23% και έχει πέσει στο 15% και η προοπτική και στόχος μας να το πάμε στο 9% έως το 2027» πρόσθεσε ο πρωθυπουργός, ο οποίος απάντησε και στην κριτική ότι οι ρυθμίσεις στρέφονται κατά των μικρών και αφήνουν στο απυρόβλητο τους μεγάλους λέγοντας: «ας διαβάσετε το νομοσχέδιο για το λαθρεμπόριο, την ενοικίαση ακινήτων, ηλεκτρονικές συναλλαγές αυτά νομίζετε ότι αφορούν τους μικρούς;»
Η πρόκληση στην αντιπολίτευση
«Για να ευοδοθεί η μεγάλη εθνική προσπάθεια πρέπει πρώτα εμείς να πάψουμε να συμφωνούμε στις διακηρύξεις αλλά να διαφωνούμε όταν κάποιος επιχειρεί να τις κάνει πράξεις. Πολιτική ευθύνη σημαίνει και θάρρος ανάληψης του πολιτικού κόστους. Θα περιμένω καθαρές θέσεις μακριά από τις κολακείες και εύκολα συνθήματα. Φοβάμαι όμως ότι συγκροτείται μια ακόμα φορά αντιπολίτευση του όχι σε όλα και ναι στο τίποτα. Όσοι περισσότεροι πολεμάμε αυτές τις μεγάλες παθογένειες τόσο πιο εύκολα θα υποχωρήσουν. Αυτή η μάχη δεν θα είναι εύκολη και σύντομη. Η μάχη κατα φοροδιαφυγής είναι διαρκείας όμως το πιστεύω ότι η ισονομία απέναντι στους φόρους μας βοηθά να μειώνουμε τους φόρους».
Τα μέτρα για τη φοροδιαφυγή
«Μεταρρυθμίσεις που αποσκοπούν στην ολιστική και πολυεπίπεδη αντιμετώπιση του προβλήματος της φοροδιαφυγής, τη φορολογική δικαιοσύνη και την εξασφάλιση των απαιτούμενων πόρων για την ενίσχυση της κοινωνικής πολιτικής», περιλαμβάνει, σύμφωνα με την κυβέρνηση, το νομοσχέδιο για τον περιορισμό της φοροδιαφυγής που ψηφίζεται σήμερα στην ολομέλεια.
Το κενό ΦΠΑ, δηλαδή τα χρήματα που χάνει το δημόσιο από τη μη είσπραξη ΦΠΑ, έχει περιοριστεί τα τελευταία χρόνια, σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσιάστηκαν τις προηγούμενες ημέρες στην Επιτροπή Οικονομικών της Βουλής. Βάσει αυτών, «το κενό ΦΠΑ, από το 23%, όπως το υπολογίζει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή το 2018, περιορίστηκε στο 17,8% το 2021». Το υπουργείο Οικονομικών εκτιμά ότι το κενό ΦΠΑ, φέτος, θα περιοριστεί στο 15%. Στόχος είναι το κενό στον ΦΠΑ να φτάσει στο μέσο όρο της Ε.Ε. που σήμερα είναι 9% έως το 2026-2027.
Στη μείωση του κενού ΦΠΑ έχουν συντελέσει οι ψηφιακές συναλλαγές, όπως όμως τονίζει το υπουργείο Οικονομικών, η προσπάθεια αυτή πρέπει να συνεχιστεί και υπηρετείται από το νομοσχέδιο που τίθεται σήμερα στην κρίση της ολομέλειας.
Ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Κωστής Χατζηδάκης έχει δηλώσει ότι:
-ολοκληρώνεται, τους πρώτους μήνες του 2024, η διασύνδεση των ταμειακών μηχανών με τα POS. Το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα εκδίδονται οι υπουργικές αποφάσεις που εκκρεμούν και οι απαιτούμενες διοικητικές πράξεις.
-τις επόμενες ημέρες εκδίδεται υπουργική απόφαση για την επέκταση του συστήματος ηλεκτρονικών πληρωμών και στους υπόλοιπους κλάδους λιανικής.
-για την υποχρεωτικότητα των ηλεκτρονικών τιμολογίων, η κυβέρνηση θα υποβάλει «σύντομα» σχετικό αίτημα στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, δεδομένου ότι απαιτείται η έγκρισή της.
-μέσα στο 2024 εφαρμόζεται υποχρεωτικά το σύστημα mydata για την ηλεκτρονική υποβολή των παραστατικών προς την ΑΔΑΕ και ως προς τα έσοδα και ως προς τα έξοδα.
– η αγοραπωλησία ακινήτων θα γίνεται αποκλειστικά με τραπεζικά μέσα πληρωμής, όχι με μετρητά. Μέχρι σήμερα, ένα σημαντικό ποσοστό αγοραπωλησιών, που υπερβαίνει το 20%, γίνονταν και γίνονται είτε μόνο με μετρητά ή με τραπεζικά μέσα και μετρητά, με μεικτό τρόπο.
– ενεργοποιείται το «ψηφιακό δελτίο αποστολής», πιλοτικά από τις αρχές του 2024 και πλήρως μέχρι το τέλος του έτους, με την έκδοση όλων των αναγκαίων υπουργικών αποφάσεων και διοικητικών πράξεων. Το «ψηφιακό δελτίο αποστολής» είναι ένα ακόμη «όπλο» στη μάχη κατά της φοροδιαφυγής κατά τη διακίνηση αγαθών.
– Αυξάνεται το πρόστιμο χρήσης μετρητών άνω των 500 ευρώ σε ποσό διπλάσιο της συναλλαγής.
– θεσμοθετείται η πληρωμή του 50% των προνοιακών επιδομάτων μέσω χρεωστικών καρτών.
– Επιβάλλεται διακοπή συνεργασίας των εταιριών εμπορίας καυσίμων με παραβάτες λαθρεμπορίας.
– Ρυθμίζεται η αγορά βραχυχρόνιων μισθώσεων.